Hasznos tippek betörés elleni védelemhez

Betörés elleni védelem

Bár az elkövetők módszerei évről évre finomodnak, a megfelelő betörés elleni védelemmel sokat tehetünk otthonunk és vagyontárgyaink biztonsága érdekében. Egy profi vagyonvédelmi rendszer még a legtapasztaltabb bűnözőket is eltántoríthatja tettük véghezvitelétől. A hatékony védelem különböző módszerek együttes alkalmazásával valósulhat meg, a mechanikus és elektronikai biztonságtechnikai eszközök mellett pedig nagy szerep jut az emberi tényezőnek is, a tulajdonosok felelősségteljes, körültekintő hozzáállásának. Cikkünkben megnézzük, hogyan védekezhetünk a jogtalan behatolásokkal szemben, mire érdemes figyelni egy hosszabb távollét esetén és milyen eszközök, berendezések vagy építészeti elemek tehetik hatékonyabbá a betörés elleni védelmet.

Mit mutatnak a hazai betörési statisztikák?

A rendőrségi statisztikák szerint a betöréses lopások száma csökkenő tendenciát mutat, a biztosító társaságok adatai szerint pedig az egyes bűncselekménnyel okozott kár mértéke is egyre alacsonyabb. Ebből is látható, hogy a betörés elleni védelemnek igenis van értelme, hiszen a csökkenő számokban szerepet játszanak az egyre elterjedtebb és modernebb vagyonvédelmi megoldások. 

Ugyanakkor továbbra is létező jelenség, ami komoly bosszúságokat okozhat a tulajdonosoknak. Egy betörés alkalmával az elkövetők jellemzően az alábbi értékek után kutatnak:

 • ékszerek,
 • készpénz,
 • laptopok,
 • motoros kéziszerszámok, 
 • nagyobb értékű vagyontárgyak, esetleg beépítés előtt álló gépészeti berendezések.

A lakásbetörések számát tekintve első helyen a főváros áll, ezt követi Pest, majd Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye, míg a sor végén Zala, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád Vármegyék állnak. 

A bűnözők kedvenc célpontjai a kertes családi házak, hiszen ezekben jellemzően egy család lakik, a szomszédokat pedig legalább egy kerítés választja el a kiszemelt ingatlantól. A társasházak kerülhetnek a képzeletbeli dobogó második fokára. Itt a szomszédok jelenléte ugyan nagyobb kockázatot jelent a betörök számára, ugyanakkor a tulajdonosok éppen emiatt sokszor figyelmetlenebbek is. A földszinti és első emeleti lakók különösen veszélyeztetettek, hiszen itt a legkönnyebb behatolni egy utcafronti ablakon vagy az erkélyajtón keresztül. 

A sorházak és a panelházak lakásai állnak a lista végén – előbbi ellen a sok szomszéd, utóbbiak ellen pedig az ajtók mögött feltételezett szerényebb vagyonmennyiség szólhat – bűnöző fejjel gondolkodva. Napszakok vagy évszakok szerint kevésbé van értelme különbséget tenni az elkövetési időszakot tekintve. Bár a hosszú hétvégéken és a nyári időszakban valamivel magasabb a betörések, különösen a besurranásos lopások száma, ugyanakkor az elkövetők az éjszaka sötétségét ugyanúgy kihasználhatják mint azt, hogy napközben kevesebben tartózkodnak otthonaikban.

Milyen módszerekkel dolgoznak a betörők?

A betörők számára fontos, hogy gyorsan és csendben tudjanak behatolni, semmi ne rögzítse és senki ne lássa cselekedeteiket, majd észrevétlenül távozhassanak a helyszínről. Mérlegelhetik, hogy mekkora az utcai forgalom, milyen a közvilágítás, esetleg vannak-e magán vagy térfigyelő kamerák a környéken, hiszen ezek mind emelik a lebukás veszélyét.

Az elkövető minden esetben az ingatlan “gyenge pontjait” célozzák, mint az egyszerű bejárati ajtók, az ablakok, erkélyajtók, de előfordulhat behatolás a szellőzőnyíláson vagy pincén át egyaránt.

 • A hengerzár betétjének eltörése az egyik leggyakoribb behatolási mód, ami egy gyengébb védelmi képességű bejárati ajtón egyszerűen, csendesen, pillanatok alatt elvégezhető egy profi betörő számára. 
 • Az ajtó be- és kifeszítése, illetve berúgása szintén jellemző. A silányabb minőségű ajtótokok és a gyenge zárlemezeknek nagyobb erőkifejtés nélkül nyithatóak ezen a módon.
 • Gyakori elkövetési mód továbbá a hamis vagy álkulcs használata, a lakatlevágás és a lakatpánt lefeszítése, amelyek elkövetését szintén megkönnyíti az egyszerű zárszerkezet.
Betörés elleni védelem

Milyen hibákat nem szabad elkövetni?

A vagyonvédelemnek három összetevőjét szokás meghatározni:

 • mechanikai védelem
 • elektronika védelem,
 • élőerős védelem.

Az élőerős védelem (például járőrözés) egy családi ingatlan esetében kevésbé jellemző, ám például irodaház, üzemi, ipari objektum, áruház vagy szálloda esetében már célszerű igénybe venni, hiszen a dolgozók és a látogatók teljes körű védelme mellett az ingatlanban található ingóságok maradéktalan megőrzése is megvalósul.

Az otthonok esetében az emberi beavatkozást igénylő feladatok részben a tulajdonosokra hárulnak. Értve ez alatt a biztonságtechnikai eszközök felügyeletét, időszakos karbantartását, a kameraképek figyelését, valamint azokat az intézkedéseket, amelyekkel csökkenthető a betörések kockázata. Jöjjön is pár hasznos tipp a betörések megelőzéséhez!

Ne verjük nagy dobra, ha elutazunk!

Ingatlanunk és vagyontárgyaink akkor vannak a legnagyobb veszélyben, amikor távol vagyunk. Éppen ezért nem célszerű a közösségi médiában élőben közvetíteni nyaralásunkat, folyamatosan posztolni arról, hogy éppen merre járunk – hiszen nem tudhatjuk, mikor kerül illetéktelen kezekbe ezen információ. A legjobb fotók vagy videók publikálása is bőven várhat addig ameddig haza nem érkezünk. Ha pedig egy több hetes körutazásra indulunk, ezt sem érdemes előre nagy dobra verni, még ismerőseink körében sem.

Működjünk együtt a szomszédokkal!

A betörők gyakran rafinált és tapasztalt bűnözők, akik olyan apró részleteket is megfigyelhetnek, amire mi talán nem is gondolnánk. Ilyen lehet a magasra nőtt gyep, vagy a hosszú ideje üresen álló kocsifelálló. Ezért is érdemes jó viszonyt ápolni a szomszédokkal: amennyiben huzamosabb ideig távol vagyunk, kérjük meg őket, hogy nyírják le a füvet, gereblyézzék össze a lehullott faleveleket vagy időszakosan használják a kocsibeállót, fenntartva annak látszatát, hogy mi mindvégig otthon tartózkodtunk.

Átirányított levelek

A telített postaláda vagy a felhalmozódott magazinok szintén árulkodó jelek lehetnek a bűnözők számára. Ezért továbbra is érdemes szomszédaink, barátaink, családtagjaink közreműködését kérni, hogy ürítsék a postaládánkat, rendszeres előfizetéseinket pedig célszerű ideiglenesen felfüggeszteni, vagy máshova irányítani a távollétünk idejére.

Rejtekhelyen se tartsunk pótkulcsot!

A postaládát, a lábtörlőt vagy a virágos cserepet szintén célszerű elfelejteni, mint a pótkulcs rejtekhelyét. Egy dörzsölt, más vagyontárgyaira éhes bűnöző akár rutinból is ellenőrizheti ezeket a zugokat, a valódi kulccsal pedig gyerekjáték bejutni az ingatlanba.

Betörés elleni védelem: milyen megoldások léteznek?

Egyetlen betörő sem szereti a kamerákat, a riasztókat, a mozgásérzékelős lámpákat, a biztonsági zárakat és ajtókat. Ha túl időigényes lenne a behatolás, esetleg nagy zajjal járna vagy fennáll a veszélye annak, hogy felhívja magára a figyelmet, könnyen dönthetnek úgy, hogy továbbállnak és máshol próbálnak szerencsét. Nézzünk is pár mechanikus és elektronikus biztonságtechnikai eszközt, amely még egy profi betörőt számára is leküzdhetetlen akadályt jelenthet!

Zárt udvar magas kerítéssel, biztonsági kapuval

A kert körüli magas tuják és sövények remekül óvják a privát szférát, ugyanakkor vagyonvédelmi szempontból kockázatosak lehetnek, hiszen a sűrű növényzet búvóhelyet biztosíthat a betörő számára. Éppen ezért célszerű a növényzetet 90 centiméternél alacsonyabbra, a lelógó faágakat pedig a földtől 180-190 centiméterre vágni.

A kerítés jelentheti az első akadályt a betörők számára, ezért érdemes olyat telepíteni, amelyre viszonylag nehezebb felmászni vagy azon átmászni. Természetesen nem kell várfalat emelni a kertünk köré, egy masszív, hegyes tetejű kovácsoltvas kerítés is remek megoldás lehet erre a célra. Az is fontos, hogy a kert minden szeglete jól belátható legyen, ezért a sötétebb sarkokat érdemes mozgásérzékelős lámpával megvilágítani.

Biztonsági ajtók és nyílászárók

Betörhetetlen ajtó nem létezik, ugyanakkor közel sem mindegy, hogy mennyire gyorsan és egyszerűen leküzdhető akadályt jelent. Egy profi betörő egy hagyományos bejárati ajtót pár másodperc alatt hangtalanul felnyithat, egy biztonsági ajtó esetében ez viszont hosszú perceket is igénybe vehet. Mivel nem szeretnek kockáztatni, így könnyen lehet, hogy már egy masszív biztonsági ajtó kedvét szegi az elkövetőnek. 

A bejárati ajtó sarkalatos pontja a betörés elleni védelemnek, ezért minden esetben javasolt több ponton záródó, megfelelő zárbetéttel rendelkező típust választani. Felszerelhetjük tolózárral is, ezzel is megnehezítve az ajtó kiemelését, amely panel- és társasházi lakások esetében jellemző behatolási mód. Szintén praktikus kiegészítők lehetnek a láncok, a zárható kilincs és a nyitásjelző is, amelyet ablakok esetében is célszerű alkalmazni. 

Ha már ablakok: az üvegtörés útján történő behatolás kevésbé jellemző napjainkban, ugyanakkor ezt az eshetőséget sem szabad kizárni. A biztonsági ablakfóliák képesek egyben tartani az üveget törés esetén, ezzel nemcsak a szilánkok szétszóródását akadályozva, hanem lassítva a behatolást is. Redőnyből szintén létezik biztonsági, feltolás elleni védelemmel ellátott típus, amely hatékony védelmet nyújt. Ha pedig az ablakok kevesebb mint 2 méteres magasságban vannak a talajszinttől, érdemes ráccsal is felszerelni.

Kamera rendszer

Egy CCTV kamera önmagában nem képes megakadályozni a bűncselekmény elkövetését, azonban erős visszatartó erővel rendelkezik és elengedhetetlen kelléke a hatékony betörés elleni védelemnek. Éppen ezért, javasolt erre figyelmeztető táblákat is elhelyezni, hogy tudatosítsuk a potenciális elkövetőben, hogy kamerával megfigyelt területre tévedt.

A kamerákat minden esetben olyan helyre szereljük fel, ahonnan jó minőségű felvételek készülhetnek, nem zavarják a napsugarak vagy más fényforrások, a nap egyetlen szakában sem. Az IP kamerák sokkal jobb felbontásra képesek, mint az analóg típusok, nagyobb területre láthatnak rá és vezetékek nélkül kiépíthetőek. Ráadásul egy okostelefonra vagy tabletre telepített applikációval akár a Föld egy távoli pontjáról is rápillanthatunk ingatlanunkra.

Távfelügyelettel ellátott riasztórendszer

A kamerarendszer önmagában keveset ér, hiszen a bűncselekmény elkövetését rögzítheti, azonban megakadályozni nem képes, ráadásul egy profi bűnöző akár a felvételeket is felkutathatja és magával viheti. Egy riasztórendszer hangjelzésének felharsanása ugyanakkor az egyik legrosszabb, ami a feltűnést elkerülni igyekvő betörővel történhet. Éppen ezért, a riasztó kültéri szirénáját szintén érdemes valamilyen magas, jól látható helyre helyezni, már csak megelőzési céllal is.

Ahhoz, hogy a riasztó hatékony védelmet nyújtson a betörésekkel szemben, ajánlatos olyan kiegészítőkkel felszerelni, mint a mozgás- és nyitásérzékelők. Ha pedig a riasztó egy távfelügyeleti rendszerhez is csatlakozik, perceken belül a helyszínre érhet a biztonsági cég munkatársa, de akár a szolgálatot teljesítő járőr is, és akár a tettest is elfoghatja. 

Okos otthon megoldások

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megragadni a modern technológia adta lehetőségeket és okos megoldásokkal biztonságosabbá tenni otthonunkat. Az okos otthon rendszereknek köszönhetően az ingatlan igényünk szerint programozhatóvá, automatizálhatóvá válik. A különböző mozgásérzékelők és IP kamerák mellett számos más módon tarthatjuk távol lakásunktól az illetéktelen behatolókat. 

A modern smart home rendszerek képesek lehetnek megtanulni szokásainkat, például, hogy mikor nézünk tévét vagy esténként mely helyiségekben szoktunk lámpát oltani. Ezekkel az automatizált megoldásokkal remekül szimulálhatjuk otthonlétünket, legyünk a bolygó bármely szegletében is.

Ha Önnek is első a biztonság, válassza az Ex-Vol-t!

Az Ex-Volnál kollégáink ismerik a modern kor kihívásait kiálló, megbízható betörés elleni védelem kialakításának minden fortélyát. Ügyfeleinknek személyre szabott, igényeikhez rugalmasan igazodó megoldásokat kínálunk, legyen szó egy családi ingatlan, egy irodaépület vagy raktárhelyiség vagyonvédelmének megteremtéséről. Teljeskörű szolgáltatásunk részeként helyszíni felmérést követően tesszük meg javaslatainkat megbízónknak, aki a biztonságtechnikai eszközök, kamera- vagy riasztórendszerek telepítésén túl azok üzemeltetése során is számíthatnak legmagasabb szintű szakmai támogatásunkra. Ha Önnek is profi, megbízható megoldásokra, vagyonvédelmi tanácsokra van szüksége, keressen minket elérhetőségeinken!