Vagyonvédelem

A vagyonvédelem egy olyan komplex szolgáltatás, amelynek célja a megbízó vagyonának és egyéb értékeinek, akár a rendelkezése alatt álló adatoknak és információknak a biztonságban tartása. Az EX-Vol a vagyonvédelem terén magas színvonalú és minőségű megoldásokat kínál ügyfelei számára, akár biztonságtechnikai rendszerek telepítése és üzemeltetése, akár élőerős szolgáltatások nyújtása kapcsán. Szakképzett őrszemélyzetünk megfelelő felkészítéséről egy komoly tudással rendelkező háttércsapat gondoskodik, az elektronikus és mechanikus vagyonvédelmi rendszereink tervezését és létesítését pedig tapasztalt mérnökök végzik. Ismerje meg Ön is az EX-Vol ajánlatát!
exvol-koveteleskezeles-blog-kep-03

Amit a vagyonvédelem kapcsán tudni érdemes

A vagyonvédelem egyik fő összetevőjét az olyan mechanikus és elektronikai védelmi berendezések adják, mint az intelligens riasztórendszerek, a zártláncú CCTV kamerák vagy a tűz- és füstérzékelő készülékek. A tevékenység másik fontos eleme pedig a biztonsági- és őrszemélyzet alkalmazása. Ezek a szakemberek folyamatosan figyelik a területet és képesek azonnal reagálni, ha veszélyt észlelnek vagy a védelmi berendezések jeleznek.

Mit jelent a vagyonvédelem fogalma?

Az általános definíció szerint a vagyonvédelem a megbízó vagyonának a gazdálkodás körén kívül eső károsító cselekményektől és eseményektől történő fizikai és technikai védelmét jelenti. A vagyonvédelem egy folyamatos tevékenység, hiszen az elvárt védelmi szintet állandó jelleggel kell garantálni. A tevőleges, elhárító tevékenységek foganatosítására pedig konkrét veszélyhelyzetben, például egy jogtalan eltulajdonítási kísérlet megakadályozásának keretében kerülhet sor.

Vagyonvédelmi cégek: milyen szabályozás vonatkozik rájuk?

 • A vagyonvédelmi cégek feladata a megbízó vagyontárgyainak védelme: ennek érdekében viszont előfordul, hogy mások jogos, jogosnak vélt vagy jogtalan érdekeit is érintik, adott esetben korlátozzák. Ilyen lehet a belépés megtagadása a védett területre, egy kamerás megfigyelőrendszerrel történő képrögzítés, vagy egy jogtalan cselekmény elhárítására jogszerű fizikai kényszer alkalmazása. Az őrszemélyzetnek minden esetben arányosan, a törvény adta keretek között kell fellépnie a cselekmény elkövetőjével szemben, az elektronikus védelmi és megfigyelő rendszereket pedig személyi és személyiségi jogok maximális tiszteletben tartása mellett kell üzemeltetnie.
 • A vagyonvédelmi cégek működésére külön jogszabály, az úgynevezett vagyonvédelmi törvény vonatkozik. A törvény részletekbe menően szabályozza, hogy ki, milyen feltételek mellett végezhet ilyen tevékenységet, amit kizárólag a rendőrség által kiadott működési engedély birtokában tehet meg. Hatálya pedig kiterjed valamennyi őrző-védő és vagyonvédelmi tevékenységre.
 • A jogszabály gyakorlatilag két kategóriát különböztet meg a vagyonvédelmi tevékenységek között. Az egyik a vagyonvédelmi rendszert tervező és szerelő tevékenység. Ide tartozik az elektronikai vagy mechanikai rendszerekkel kapcsolatos valamennyi feladat, a tervezés, a telepítés, az üzemeltetés vagy a felügyelet egyaránt. A másik csoportot pedig a személy- és vagyonvédelmi tevékenységek alkotják. A törvény szerint ide tartozik:
  • a természetes személyek életének és testi épségének védelme,
  • az ingatlan, illetve ingóság őrzése,
  • a szállítmány kísérése, pénz és érték szállítása,
  • a rendezvény biztosítása, valamint
  • ezen tevékenységek szervezése és irányítása.

A vagyonvédelem összetevői

A vagyonvédelmi rendszereknek vannak tehát egyfelől személyi, másfelől technikai feltételei. Nézzük is meg kicsit részletesebben, amit ezek kapcsán tudni érdemes!

Élőerős védelem

Az élőerős védelem jelenthet klasszikus őrző-védő, járőr- és portaszolgálatot egyaránt. A vagyontárgyak védelme megkövetelheti az adott terület személyes jelenléttel történő felügyeletét ugyanúgy, mint az oda belépő vagy onnan távozó személyek és gépjárművek figyelemmel kísérését, adott esetben ki- és beléptetését, illetve a csomagok, a rakományok vagy a menetlevelek ellenőrzését.

Az őrszemélyzet feladata lehet a különféle biztonságtechnikai felügyelő rendszerek működésének folyamatos felügyelete is. Egy intelligens riasztórendszer nemcsak a jogtalan behatolást vagy kísérletét jelzi a személyzet felé, hanem annak pontos helyét is, ezzel is hatékonyabbá téve az őrök munkáját, segítve a gyors és szakszerű intézkedések megtételét. Az élőerő emellett a vagyonvédelmi rendszerek kiegészítőjeként is jelentőséggel bírhat, például egy videós megfigyelőrendszert folyamatos figyelemmel kísérő operátor személyében. 

A vagyonvédelmi törvény valamennyi vagyonvédelmi tevékenységgel kapcsolatban előírja bizonyos végzettségek meglétét. Őrző-védő tevékenységet az végezhet, aki rendelkezik:

 • biztonsági őr,
 • testőr,
 • vagyonőr vagy
 • biztonságszervező képzettséggel.

Elektronikus vagyonvédelmi rendszerek

Az elektronikus vagyonvédelmi rendszerek elsősorban a védett területre vagy objektumba történő illetéktelen behatolással, valamint a vagyontárgyak jogtalan eltulajdonításával, esetleg megrongálásával szemben nyújtanak védelmet. A vagyonvédelmi rendszerek minden esetben emberi munkával kiegészülve képesek hatékonyan üzemelni. Bár a biztonságtechnika folyamatosan fejlődő terület, a védelmi rendszerek által adott jelzésekre mindig valamilyen élőerős tevékenységgel szükséges reagálni, a feladat ezen részét sem robotokra, sem a mesterséges intelligenciára nem bízhatjuk. 

A vagyonvédelmi rendszer jelzése lehet például:

 • mozgásdetektálás,
 • kamera letakarásának észlelése,
 • rendszám- vagy arcfelismerés,
 • tárgyak elmozdításának észlelése,
 • üvegtörés érzékelő.

A szokatlan cselekmények jelzésén túl az elektronikus vagyonvédelmi rendszerek alkalmasak lehetnek mozgáskövetésre, a mozgó objektum sebességének, mozgási irányának felismerésére, tárgyak vagy emberek megszámlálására is. Az intelligens rendszerek akár öntanulásra is képesek, amelynek eredményeként könnyebben tudják kiszűrni a megszokottól eltérő magatartásokat, cselekményeket is. A vagyonvédelmi törvény az elektronikus vagyonvédelmi rendszerekkel kapcsolatos tervező-szerelő tevékenységekkel kapcsolatban is előírja, hogy ilyen tevékenységet kizárólag az végezhet, aki szakirányú egyetemi vagy főiskolai végzettséggel, ezen felül a jogszabályban meghatározott képzettségek valamelyikével rendelkezik.

Elektronikus vagyonvédelmi rendszerek lehetnek például:

 • zártláncú videómegfigyelő (CCTV) rendszerek,
 • áruvédelmi rendszerek,
 • beléptetőrendszerek, parkolórendszerek,
 • behatolásjelző rendszerek,
 • egyéb vagyonvédelmi riasztó- és kamerarendszerek,
 • mechanikai vagyonvédelmi rendszerek

Mechanikai vagyonvédelmi rendszerek

A mechanikai vagyonvédelem a megbízó vagyontárgyainak és más javainak biztonságos fizikai elzárását és védelmét jelenti. Elsődleges céljuk a jogtalan behatolás megakadályozása, ezt pedig különböző védelmi funkciókat szolgáló építészeti, műszaki megoldásokkal és eszközökkel törekszenek elérni. Ilyen mechanikai vagyonvédelmi megoldások lehetnek:

 • a védett területet elhatároló elemek, mint a kerítések, a sorompók, a forgóvillák, a szögesdrótok, az egyéb falazatok vagy akadályok. 
 • a védett objektum vagy terület körül létesített árkok vagy töltések,
 • falazatok, födémek,
 • biztonsági ajtók, ablakok és zárak,
 • rácsok, biztonsági üvegek, redőnyök és fóliák, 
 • széfek, trezorok, páncélszerkények. 
 • porral oltó készülékek, a tűzzáró ajtók, 
 • menekülési útvonalat biztosító vészkijáratok. 

Milyen vagyonvédelmi szolgáltatásokat kínál az Ex-Vol?

Cégünk a vagyonvédelem terén komplex szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, legyen az igény egy impozáns családi ház, értékes árukészlet vagy egy fontos iratokat őrző vállalati székhely védelme, esetleg ipari objektumok komplex vagyonvédelmi rendszerének kiépítése. Intelligens vagyonvédelmi rendszereink mindenben megfelelnek a modern kor elvárásainak, amelyek tervezését és telepítését magasan képzett, tapasztalt mérnökeink végzik. Emellett folyamatosan felügyeljük az általunk létesített vagyonvédelmi berendezéseket, elvégezzük a szükséges frissítéseket, figyelemmel kísérjük a folyton változó jogszabályi környezet elvárásait is.

Új vagyonvédelmi technológiák kiépítése mellett vállaljuk meglévő rendszerek felülvizsgálatát, korszerűsítését is, igény szerint teljeskörű biztonsági audit elkészítését vagy általános vagyonvédelmi tanácsadás nyújtását egyaránt. Az általunk telepített eszközökre garanciát vállalunk, és az üzemeltetés során sem hagyjuk magukra az ügyfeleinket, akiknek bármikor állunk rendelkezésükre, ha kérdésük, esetleg problémájuk adódna.

Miért válassza az Ex-Vol ajánlatát?

Az EX-Vol felkészült, rátermett és szakmailag képzett kollégái több mint 20 éves tapasztalattal rendelkeznek a vagyonvédelem terén. Munkatársainkat a legalkalmasabb jelöltek közül választjuk ki, akiknek folyamatos képzéséről, az adott feladatra történő alapos felkészítéséről is gondoskodunk. Nemcsak ismerjük, hanem alkalmazzuk is a legmodernebb technológiákat, amely elengedhetetlen egy hatékony és megbízható védelmi rendszer kiépítéséhez.

Akkreditált társaságként a vagyonvédelmi törvény összes szükséges előírásnak megfelelünk. Csapatként pedig arra törekszünk, hogy minden körülmények között megtaláljuk a legjobb, legköltséghatékonyabb megoldást partnerünk számára. Együttműködésünk során pedig végig számíthat támogatásunkra, rugalmasak vagyunk, állunk rendelkezésre bármilyen kérdés esetén.

Önnek is számít a biztonság? Keresse az EX-Volt és teremtsük meg közösen!

Ha igénybe venné az Ex-Vol biztonságtechnikai szolgáltatását,
vegye fel velünk a kapcsolatot!