A leggyakoribb CCTV kamera hibák és kezelése

A hatékony vagyonvédelem különböző biztonságtechnikai megoldások összehangolt működésének eredménye. A háttérben futó szoftver megbízhatósága vagy az azt kezelő személyzet ébersége mellett a technikai infrastruktúra hibamentes üzemelése együtt adják a komplett vagyonvédelmi rendszer megbízható működésének alapjait. A CCTV kamera hibák különösen kellemetlenek lehetnek, hiszen már az olyan apróságok is elrejthetnek fontos részleteket, mint a képernyő időnkénti felvillanása vagy elsötétülése. Így például nem tudjuk kivehetően megfigyelni az elkövető arcát vagy egy jármű rendszámát. A megfelelő tárhely, a gyors adatátvitel vagy a megbízható hálózat mind szükségesek ahhoz, hogy a legjobb minőségben rögzíthessük felvételeinket. Ha bármilyen kisebb zavar lép fel, az az egész vagyonvédelmi rendszer stabilitását alááshatja. Mostani bejegyzésünk témáját a CCTV kamera hibák adják: megnézzük, milyen okok állnak leggyakrabban ezek hátterében, majd néhány konkrét problémát veszünk górcső alá, a hozzájuk tartozó megoldási javaslatokkal együtt!

Melyek a leggyakoribb CCTV kamera hibák?

A CCTV kamera hibák változatos formákban jelenhetnek meg: elképzelhető, hogy néhány egyszerű lépéssel elháríthatóak, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hiba szakszerű orvoslása bizonyos fokú műszaki felkészültséget vagy felszereltséget igényel.

Egyes problémákat az eszköz újraindítása is megoldhat, ugyanis ezzel gyakran törlődnek a zavart okozó, rossz beállítások. A legtöbb hiba ráadásul valamilyen felvillanó piktogram formájában a kamerarendszer kezelőfelületén is megjelenik, ez pedig hasznos iránymutatásokat adhat a hiba elhárítására. Ilyenkor első körben elegendő lehet felkeresni a gyártó weboldalát némi hasznos információ után kutatva, esetleg a gyakran ismételt kérdések között keresni a megoldást, vagy egyszerűen a megfigyelő kamerához kapott kézikönyv utasításaira hagyatkozni.

A CCTV kamera hibák esetén előfordulhat, hogy:

  • a kijelzők működnek, a kamera mégsem mutat képet,
  • a rendszer nem rögzít videót,
  • a kamera nem tud csatlakozni a WiFi-hez,
  • biztonsági kamera képhibák jelennek meg,
  • a megfigyelő kamera éjszakai üzemmód nem működik megfelelően,
  • a felvételek lejátszása akadozik vagy egyáltalán nem működik.

Milyen okok állhatnak a CCTV kamera hibák hátterében?

A modern biztonsági kamera rendszer, a háttérben futó szoftverrel együtt egy precíz, ugyanakkor érzékeny rendszert alkot, amely számos módon meghibásodhat. Elképzelhető, hogy egy meglazult kábel vagy rossz beállítás okozza a gondot, állhat a háttérben IP cím ütközés, hálózati hiba, de az is lehet, hogy a probléma valamilyen telepítés során elkövetett figyelmetlenségben keresendő. Nézzünk is néhányat!

Gyenge áramforrás

A megfigyelő rendszer akkor képes a kívánt hatásfokon üzemelni, ha hozzájut az ehhez szükséges energiához. A sötétben, éjszakai üzemmódba kapcsolva nagyobb teljesítményre lesz szüksége a használható felvételek elkészítéséhez, mint napközben, ideális fényviszonyok mellett. Ekkor már kevésnek bizonyulhat a nappal elégséges teljesítmény. A gyenge tápellátás fényes nappal is okozhat problémát, azonban, amíg éjszaka ez jellemzően sötétséget, nappal inkább felvillanásokat, csíkozódásokat eredményez a kameraképen.

Hiba a kábelezésben

Az összegabalyodott vagy megtört kábelek, a megkopott vezetékek vagy meglazult csatlakozások egyaránt gyakori hibaforrások. Az ilyen jellegű probléma elhárításához ellenőrizni kell, hogy minden csatlakozás, vezeték és elektromos áram biztonságosan és szorosan csatlakozik-e, akár egy kicsúszott usb port is okozhat gondot. Ha valamelyik vezeték megfelelőségével kapcsolatban kételyeink támadnak, érdemes kipróbálni különböző monitorokhoz vagy kamerákhoz csatlakoztatva, hogy kiderüljön, a kábelezés vagy a készülék jelenti a hiba forrását.

Rossz beállítások

A helytelen beállítások számos CCTV kamera hiba okozói lehetnek. Elképzelhető, hogy bizonyos funkciók alapértelmezés szerint engedélyezve vannak, másokat pedig külön aktiválni kell. Ha a rendszerhez egyszerre több kamera is tartozik, előfordulhat, hogy az IP címek ütközése okoz gondot. A gyenge internetkapcsolat, az instabil WiFi jel, vagy az router hibás beállítása szintén előidézhet működési zavarokat.

Hibák a telepítés során

A kamerákat soha nem szabad fém felületre rögzíteni, ugyanis érintkezve az elektromos vezetékekkel, túlfeszültség alakulhat ki. Ilyenkor a fellépő túláram elérheti a kamerát, ami torzulásokat, csíkozódásokat eredményezhet a képen.

Valamivel összetettebb kérdés az úgynevezett földhurok problémája, ami két földelt készülék egyidejű jelenléte esetén léphet fel. A TV antenna, a HiFi berendezés vagy az asztali számítógép interferenciát okozhat a közelben lévő megfigyelő kamerával, amelynek képe ilyenkor ugrál vagy vízszintesen csíkozódik. A nem megfelelő vezetékezés is gyakori oka a földhurok kialakulásának, kijavítása nem egyszerű, viszont egy olcsó, úgynevezett földhurok-leválasztó készülék is orvosolhatja a problémát.

Biztonsági kamera képhibák: az 5 leggyakoribb probléma

Miután számba vettük a leggyakoribb hibaforrásokat, nézzünk is meg néhány konkrét meghibásodást, megoldási javaslatokkal együtt!

1. Fekete-fehér a kép

A biztonság kamera csak megfelelő környezeti megvilágítás mellett képes rögzíteni a színeket. Éjszakai üzemmódban ebben a LED izzók segítenek, azonban ezek infravörös fényében a készülék nem tudja megkülönböztetni a színeket. Ezért nemcsak teljes sötétségben, hanem sokszor már szürkületben sem szabad meglepődni, ha a kép nem telített színekben, hanem fekete-fehérben látható.

A kamerák színskálája ráadásul nem korlátlan, így az is lehet, hogy egyszerűen nem képesek minden környezeti körülmény mellett a valódi színeket mutatni. Ha viszont a biztonsági kamera képhiba megfelelő fényviszonyok mellett is jelentkezik, akkor jó eséllyel valamilyen beállítás, esetleg a kábel vagy a készülék hibája okozza a jelenséget.

Lehetséges megoldás

Erre a készülék újraindítása megoldás lehet, amennyiben ezzel törlődnek a rossz vagy “beragadt” beállítások.

Az is előfordulhat, hogy a kamera érzékelője koszolódott, ami miatt az nappal is éjszakainak érzékeli a fényviszonyokat: a lencse és az érzékelő megtisztításával az ilyen probléma elhárítható. Amennyiben biztonsági kamerára árnyék vetül, szintén éjjellátó módba válthat.

Ha minden kábel megfelelően csatlakozik (tehát nem ez okozza a hibát), a kép mégis fekete-fehér, akkor célszerű kipróbálni a vezetékeket egy olyan kamerán is őket, amely biztosan jól funkcionál.

2. Fakók a színek

A fehéregyensúly lényege annak biztosítása, hogy a kamera által megjelenített színekre ne legyen hatással a fényforrás színe. Tehát, egy fehér tárgy akkor is fehérként jelenjen meg, ha arra nem tökéletesen fehér fény vetül. Ha a fehéregyensúly beállítás nem megfelelő, akkor torzulhatnak a színek és a kamerakép retro benyomást keltve, a régi idők mozijának sárgás-fakó színvilágát idézheti meg.

Lehetséges megoldás

Ha a megfigyelő kamera beltéren és kültéren is használható, akkor érdemes ellenőrizni, hogy kültéri használatra van-e optimalizálva, hiszen a rossz beállítás hatással van a színekre is.

A legtöbb modern kamera képes automatikusan is beállítani a fehéregyensúlyt, azonban emellett is szükséges lehet a kézi korrekció. Egy közeli fényforrás, mint egy lámpa fénye vagy a közvetlen napsugárzás is hatással lehet erre. Ha ilyen helyzet áll elő, akkor el kell fordítani a kamerát a zavaró fénytől, adott esetben lefelé, az égbolttól távolabbi irányba pozicionálni. Ha ezek sem segítenek, érdemes tovább próbálkozni manuálisan és olyan beállításokat is ellenőrizni, mint a színárnyalat vagy a gamma korrekció.

3. Villog a kép

A villódzó képet leggyakrabban a kamera vagy a kábel hibája okozza. Ugyanakkor az is lehet, hogy interferencia áll a háttérben, de a kedvezőtlen időjárási és fényviszonyok is vezethetnek hasonló eredményre. Elsőként a monitort és a kábelezést érdemes ellenőrizni, a kábeleket más monitorral, a monitort más kábelekkel kipróbálni.

Ha a kamerához más eszközök is csatlakoznak, meg kell nézni, hogy ezeket leválasztva megszűnik-e a probléma. Interfernciát okozhat, ha a kábelek túl közel vannak egymáshoz, vagy ha egy nagyobb berendezés üzemel a közelben, amelynek mágneses mezeje okoz zavaró hatással van a kamera képekre.

Lehetséges megoldás

Az interferencia megszüntetésére megoldás lehet jobb árnyékolású kábeleket választani, távolabb vezetni azokat a nagyobb berendezésektől vagy a különböző áramköröket összekötő vezetékeket egymásra merőlegesen elhelyezni – a párhuzamos kábelek ugyanis nagyobb valószínűséggel “zavarják” egymást.

Ha csak éjszakai módban jelentkezik a villogás, annak hátterében az elektromos fényforrások is állhatnak. A fényviszonyok hirtelen megváltozása, például az elhaladó autók fényszórói szintén okozhatnak néhány másodperces vibrálást, amíg a kamera újrakalibrálja a megvilágításhoz használt infravörös LED-eket.

4. Fekete a kép

A fekete kép oka olyan banális is lehet, mint egy objektívet eltakaró falevél vagy más zavaró tárgy. Ha a megfigyelő kamerán nincs éjszakai mód, akkor már a rossz fényviszonyok mellett is kaphatunk fekete képet. Éjszakai üzemmódban is működő berendezések esetén pedig a probléma forrása lehet egy hibás beállítás, az elégtelen tápellátás vagy egy fizikai sérülés egyaránt.

Lehetséges megoldás

Elképzelhető, hogy helytelen konfiguráció áll a háttérben és a kamera éjszaka is nappali módban működik. Ilyenkor a beállítások módosítása, például az automatikus bekapcsoláshoz szükséges fényerősség kalibrálása vagy az éjszakai mód manuális aktiválása lehet a megoldás.

Az éjszakai működéshez több energiára van szükség, mint a nappalihoz, hiszen a megvilágításhoz használt LED-ek további áramot vesznek fel. Ha nem megfelelő a tápellátás, akkor a LED-ek nem működnek, ami szintén fekete képernyőt eredményez. Ugyanígy, sérült vagy kiégett LED izzók is állhatnak a háttérben.

5. Szaggat a kép

Ha a valós idejű kamerakép szaggat, akkor nagy valószínűséggel az adatátvitellel akadt probléma. Vezetékes és vezeték nélküli berendezéseknél egyaránt előfordulhat hálózati probléma, a gyenge jelerősségből, a sávszélesség hiányából, egy kábel sérüléséből vagy interferenciából egyaránt. Emellett a rossz videobeállítások vagy a készülék dekódolási képessége egyaránt állhat a háttérben.

Lehetséges megoldás

Ilyenkor elsősorban a beállításokat érdemes ellenőrizni és meggyőződni arról, hogy a hálózat elég gyors-e a használt felbontás megjelenítéséhez. A hálózati problémák megoldása ugyanakkor megkövetelhet bizonyos fokú informatikai, rendszergazdai ismereteket: amennyiben ilyennel nem rendelkezünk, elképzelhető, hogy jobban járunk, ha profi segítséget kérünk, mint ha az interneten keresztül, videókban, blogcikkekben akarnánk megoldást találni.

Profi segítség minden helyzetben!

Mint láthattuk, számos ok állhat a CCTV kamera hibák háttérében, és a hibák is számos formában ölthetnek testet. Cikkünkben csak a leggyakoribb hibákat gyűjtöttük össze és olyan megoldási javaslatokat álltunk elő, amelyeket akár laikusként is elvégezhetünk.

A biztonsági kamera képhibák azonban számos más, informatikai és műszaki jellegű problémára is visszavezethetőek. Ha nem vagyunk szakemberek, kitartással, türelemmel és utánajárással akár orvosolhatjuk is problémát, de az is elképzelhető, hogy felesleges köröket futunk és a végén pénzben, időben, energiában is többet áldozunk a dologra, mintha már az elején profi segítséget kértünk volna.

Az Ex-Vol-nál kollégáink nemcsak a vagyonvédelmi rendszerek telepítésében, hanem azok üzemeltetésében is kiemelkedő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkeznek. Az évek alatt számos rendszer működését támogattuk, amelyek során számtalan problémát láttunk és hárítottunk el, nem egy esetben távolról is. Eközben pontosan megismerhettük ügyfeleink igényeit, elvárásait és lehetőségeit. Ennek megfelelően alakítottuk ki ügyfélszolgálatunk működését, szolgáltatásaink tartalmát és árazásunkat. A hatékony vagyonvédelem alapja továbbra is a profi telepítés – de az ördög, különösen a technika ördöge soha nem alszik, így a CCTV kamera hibák bárhol és bármikor felüthetik fejüket.

Ha te is ilyen helyzetben kerültél, esetleg meglévő biztonsági kamerád testreszabásában, optimalizálásban jönne jól a segítség vagy még mindig csak tervezed saját rendszered kiépítését és néhány hasznos tippre lenne szükséged, keress minket elérhetőségeinken és felkészült kollégáink mindenben segítségedre lesznek!

Comments
Comments are closed.