Milyen esetekben hasznos a távfelügyelet?

Az értékes ingóságok védelme minden esetben kiemelt figyelmet érdemel, legyen szó becses vagyontárgyaknak otthont adó családi ingatlanról, egy jelentős árukészletet rejtő raktárról vagy egy építési területen lévő eszközökről és alapanyagokról. Napjaink ingatag gazdasági környezetében remek zsákmánnyal kecsegtető célpontjai lehetnek a tolvajoknak és a betörőknek. A bűnözők módszerei egyre profibbak és kifinomultabbak, nemcsak nyomot nem hagynak maguk után, hanem gyorsan, hatékonyan és eredményesen dolgoznak. Ezzel szemben pedig a hagyományos biztonsági intézkedések gyakran nem jelentenek valós védelmet. A távfelügyelet egy olyan komplex védelmi rendszer, ami távolról, vagyonvédelmi és informatikai eszközök, valamint emberi közreműködés segítségével nyújt 0-24-es védelmet az őrzött területnek vagy objektumnak.

Mit jelent a távfelügyelet?

A távfelügyelet egy olyan biztonsági rendszer, amely lehetővé teszi a kamerák és más érzékelők által rögzítettek távoli megfigyelését és kezelését. A távfelügyelet során egy diszpécserközpont folyamatosan figyelemmel kíséri az objektumot, például a raktárat vagy a telephelyet, és azonnal intézkedik, amennyiben bármilyen fenyegetést észlel. Nézzük is meg, hogyan épül fel egy távfelügyeleti rendszer!

Vagyonvédelmi elemek

A legtöbb távfelügyeleti rendszer a megfigyelő kamerákon alapszik, amelyek egyszerre képesek rögzíteni és közvetíteni a védett területen történő eseményeket. A HD kamerák kiváló képminőséget biztosítanak, a nagy felbontás lehetővé teszik a pontos és éles, a részletekre is kiterjedő megfigyelést. Ha speciális körülmények között lenne szükséges a felügyeletre, az éjjellátó vagy a hőkamerák sötétben, rossz látási viszonyok között képesek észlelni és közvetíteni a védett területen történteket.

A mozgás- és hangérzékelők tovább támogatják a távfelügyeleti rendszert a gyanús tevékenységek észlelésében, például aktiválhatják a kamerarendszert vagy a világítást, valamint jelzést küldenek a központi rendszernek. A sziréna vagy a villogó a közvetlen környezet számára jelzi a veszélyt, egyúttal megzavarva az elkövetőket tettük véghezvitelében. A távfelügyeletet emellett más hasznos kiegészítő szolgáltatások és funkciók támogathatják. Nézzünk meg párat.

  • Nyitás-zárás jelzése
  • Betörés, üvegtörés, kényszerített nyitás vagy a riasztó megrongálásának jelzése
  • Tűzjelző, füst-, hőérzékelő
  • Műszaki állapottal kapcsolatos adatok rögzítése, a hálózat kimaradás vagy az akkumulátor feszültség csökkenés jelzése

Átjelzés

Ha a vagyonvédelmi rendszer biztonsági incidenst érzékel, azt kommunikálnia kell a távfelügyeleti rendszernek – ezt nevezzük átjátszásnak. Egy egyszerűbb konstrukció esetében a rendszer kizárólag SMS-ben vagy telefonon értesíti az ügyfelet a potenciális veszélyről, aki saját hatáskörében teszi meg a szükséges intézkedéseket. Kivonulós távfelügyeleti szolgáltatás igénybevétele esetében a jelzéseket egy profi, felkészült diszpécserközpont fogadja, és a szolgáltatási szerződésben meghatározottak szerint jár el. 

Az átjelzés történhet vezeték nélküli vagy vezetékes kommunikációs csatornákon keresztül, jellemzően vezetékes kapcsolt vonal vagy GSM- illetve GPRS-kapcsolat útján. A legbiztosabb módszer, ha távfelügyeleti rendszerben két eltérő típusú átjelzés működik, így az egyik meghibásodása vagy kiiktatása esetén az adatforgalom tovább bonyolódik a másik csatornán.

Diszpécserszolgálat

A diszpécserek feladata a rendszer általános felügyelete mellett magában foglalja a kamerák és érzékelők által közvetített adatok megfigyelését és feldolgozását, a riasztások kezelését, szükség szerint pedig az azonnali intézkedést kritikus helyzetekben. 

A központ a nap 24 órájában fogadja és feldolgozza a beérkező jelzéseket. A riasztást észlelő diszpécser erről értesíti a tulajdonost, az általa megbízott személyt, valamint szükség esetén a rendőrséget, a tűzoltóságot, esetleg a katasztrófavédelmet. Ezzel pedig nemcsak egy betörés, hanem egy esetleges lakástűz esetén is értékes perceket lehet nyerni.

Amennyiben a szerződéses konstrukció kivonuló járőrszolgáltatást is tartalmaz, a jelzés esetén a diszpécserközpont a helyszínre indítja a biztonsági cég legközelebbi szolgálatos járőrét. 

Távfelügyelet

Mikor hasznos a távfelügyelet?

Távfelügyelettel egy családi ingatlan biztonsága, egy értékesebb raktári árukészlet vagy egy drága eszközparkot rejtő telephely védelme ugyanúgy biztosítható, mint közintézmények, kültéri zónák, és egyéb objektumok folyamatos megfigyelése. Emellett gyakran alkalmazott biztonságtechnikai megoldás pénzintézetekben, dohányboltokban, ipari területeken, irodaházakban, illetve felvonók, játék- és ital automaták felügyeletében. 

Távfelügyelet és életerős őrzés

A távfelügyelet egyik nagy előnye a költséghatékonyság, hiszen képes kiváltani az személyes jelenlétet annak minden anyagi vonzatával együtt. Ez különösen hétvégén és az éjszakai órákban megtérülő, hiszen a biztonsági őröket minden esetben fizetésükön felüli bérpótlék illeti meg erre az időre. Ugyanakkor számos esetben előnyös lehet a távfelügyelet és az életerős őrzés együttes alkalmazása. 

Nagy területek, például raktárak, telephelyek, építési terület őrzése esetén a biztonsági személyzet lehetőségei behatároltak a teljes terület hatékony megfigyelésében. Ez különösen éjszaka, valamint a nehezen hozzáférhető pontok esetében érvényes. A stratégiailag fontos helyszínekre telepített kamerák és érzékelők segítségével a teljes terület beláthatóvá és felügyelhetővé válik. A távfelügyelet lehetővé teszi az értékes eszközök tárolási helyének folyamatos, valós idejű megfigyelését, bármilyen gyanús tevékenység esetén pedig azonnal értesíti a biztonsági személyzetet. 

A távfelügyelet előnyei

Folyamatos megfigyelés

A távfelügyeleti rendszer lehetővé teszi a teljes terület vagy objektum folyamatos, minden részletre kiterjedő megfigyelését, akár a nap 24 órájában. A megfelelően elhelyezett kamerák és érzékelők segítségével a biztonsági személyzet távolról figyelemmel kísérheti a területet, valós időben értesülhet az esetleges biztonsági incidensekről és azonnal megteheti az adott helyzetben legcélravezetőbb intézkedéseket.

Gyors reakcióidő

Ha bármilyen veszélyhelyzet vagy biztonsági incidens lép fel, a távfelügyeleti rendszer a riasztóközpont jelzéseit másodpercek alatt, kódolt digitális üzenet formájában továbbítja a biztonsági személyzetnek, adott esetben a hatóságok egyidejű értesítése mellett. Ez lehetővé teszi a gyors reakciót, még mielőtt komolyabb vagyoni kár keletkezne. A biztonsági cég távfelügyeleti központjával folyamatos kapcsolatban álló járőr azonnal reagál a központ jelzésére, akár 15 perc alatt a helyszínre ér, ahol azonnal meg tudja kezdeni a szakszerű intézkedést.

Költséghatékonyság

A távfelügyeleti rendszer létesítése egyszeri beruházás, ami az időszakos karbantartások és a felülvizsgálatok mellett is gazdaságosabb lehet, mint a hagyományos biztonsági szolgáltatások igénybevétele. A profin megtervezett és kiépített rendszer egyszerre csökkentheti a szükséges biztonsági személyzet számát és optimalizálhatja az üzemeltetés költségeit.

Testreszabhatóság és rugalmasság

A vagyonvédelmi megoldások könnyen testreszabhatók a védett terület vagy objektum sajátosságai szerint, ezáltal folyamatosan biztosítják a magas fokú biztonsági szintet. Ahogy halad előre az építkezés vagy bővül a raktárkészlet, úgy bővíthető és optimalizálható a rendszer, legyen szó további kamerák telepítéséről, a mozgásérzékelési beállítások módosításáról, vagy okos szenzorok integrálásáról.

Megelőzés és elrettentés

A távfelügyeleti rendszer nemcsak a gyors reakcióidővel csökkenti a vagyoni kár bekövetkeztének esélyét, hanem visszatartó hatásával a megelőzésben is szerepet játszik. Bizonyos esetekben jogszabályi kötelezettség felhívni a megfigyelőrendszerre a területre belépők figyelmét, ugyanakkor a jól látható helyre szerelt biztonsági kamerák és érzékelők látványa önmagában is csökkentheti a bűncselekmények kockázatát azáltal, hogy elriasztja a potenciális elkövetőket.

Digitális, adatalapú megoldások

A modern távfelügyeleti rendszerek remekül integrálhatóak olyan technológiákkal, mint a biometrikus azonosítás vagy a videoanalitika. A kamerák és szenzorok által gyűjtött és a központba továbbított adatok elemzésével pedig felismerhetőek bizonyos tendenciák, azonosíthatók a gyenge pontok és előrejelezhetőek a potenciális kockázatok. Ennek köszönhetően egy profi távfelügyeleti rendszer támogathatja az adatalapú döntéshozatalt, segítséget nyújt a leghatékonyabb biztonsági megoldások megtalálásában. 

Miért érdemes az Ex-Vol távfelügyeleti szolgáltatását választani?

Az Ex-Volnál tapasztalt és szakképzett munkatársaink egy távfelügyeleti rendszer minden nézőpontját tökéletesen ismerik, legyen szó a diszpécserszolgálat háttérmunkájáról, vagy a helyszín biztosításáról és a szakszerű intézkedésről. Modern számítástechnikai és informatikai támogatással ellátott vagyonvédelmi és távfelügyeleti rendszereinket mindig ügyfeleink igényeihez és elvárásaihoz igazítva alakítjuk ki, kollégáink mérnöki, biztonságtechnikai tudásával és tapasztalatával.