A munkahelyi beléptető rendszer előnyei és típusai

Munkahelyi beléptető rendszert valamennyi modern, korszerű és a biztonságra adó, nagyobb dolgozói vagy látogatói létszám mellett működő vállalat alkalmaz. A rendszer egyszerre könnyíti meg a dolgozók és a munkáltatók dolgát. A belépés és az épületen belüli közlekedés egyfelől egyszerűvé és komfortossá, másfelől ellenőrizhetővé, szabályozhatóvá és nyomon követhetővé válik, a személy- és a járműforgalom esetében egyaránt.

Mostani bejegyzésünkben ezeket a rendszereket vesszük górcső alá: a legfontosabb előnyök ismertetése mellett megnézzük, hogyan működnek, milyen típusai léteznek és milyen funkciókat láthat el a dolgozók beléptetésén túl. Kitérünk arra is, hogy milyen helyzetekben, intézményekben vagy szervezetekben lehet hasznos eszköz – a munkahelyi környezet pedig csak egy a számos felhasználási lehetőség közül. Nézzük is meg kicsit bővebben, amit a témában tudni érdemes!

Miért hasznos egy munkahelyi beléptető rendszer?

A munkahelyi beléptető rendszer amellett, hogy könnyen kezelhető, egyszerűsíti a nyilvántartást, csökkenti az adminisztrációt és jelentősen növeli a biztonsági szintet. Legyen szó területek, épületek vagy helyiségek közötti mozgásról, esetleg informatikai rendszerekhez való hozzáférési jogosultságról, egy nyilvántartó nemcsak naplóz valamennyi eseményt, hanem képes a hozzáférési jogokat szabályozni és korlátozni is.

Jogosultságokhoz lehet kötni az épületen belüli mozgást, például korlátozni a belépést bizonyos helyiségekbe, mint a raktár, a pénztár, a szerverszoba vagy az irattár. A mozgás valós időben nyomonkövethetővé válik, egy kamerarendszerrel összehangolva pedig akár élő képet is közvetíthet a figyelmet felkeltő személyről. Emellett pedig munkaidő-nyilvántartóként is remekül megállja a helyét, például a bejárati ajtó be- és kilépési adatainak rögzítése útján.

A munkahelyi beléptető rendszer előnyei

Nézzük is meg munkahelyi beléptető rendszer legfontosabb előnyeit!

  • Biztonságos. A rendszer képes védeni bizonyos helyiségeket, területeket vagy akár informatikai adatokat is, az azokhoz való hozzáférés korlátozásával. Ha pedig jogosulatlan hozzáférési kísérletet észlel, riasztással figyelmeztethet erre. Fokozottabb biztonság iránti igény esetén, indokolt esetben a beléptetést biometrikus azonosítás is kiegészítheti. Ha pedig tűz vagy más vészhelyzet lépne fel, a rendszer képes a kijáratokat automatikusan szabadon átjárhatóvá tenni.
  • Ellenőrizhető. A hozzáférés nemcsak szabályozható, hanem a rendszer naplózza is a belépéseket, így később pontosan visszakövethető, hogy ki, mikor, mihez fért hozzá. Sok típushoz akár kamerarendszer is csatlakoztatható, ezáltal pedig a belépő személyazonossága is rögzíthetővé válik.
  • Kényelmes. A dolgozók számára könnyebbé válik az épületen belüli közlekedés, amelyhez kulcsokra vagy kódokra sem lesz szükségük. Ráadásul a modern mobiltelefonok tartalmaznak programozható RFID chip-et, ezzel a technológiával akár tovább egyszerűsíthető a helyiségek közötti mozgás. Emellett könnyíti a nyilvántartást, a jogosultságok pedig távolról, központilag is elérhetők, egyszerűen aktualizálhatók, lekérdezhetők, visszavonhatók vagy kiadhatók. Akár időkorlát is beállítható, vagy a portaszolgálat is pillanatok alatt tud egy ideiglenes kártyát regisztrálni a belépőknek.
  • Költséghatékony. Az adminisztráció csökkenésével hosszú távon jelentős megtakarítások érhetők el, megspórolva akár egy teljes munkakör költségeit is. A rendszerben nyilvántartott adatok egyszerűen exportálhatók, amelyeket akár a bérszámfejtő program is képes lehet fogadni, emellett pillanatok alatt kimutatások, statisztikák nyomtathatók a rendszerből.

Hol alkalmazható a munkahelyi beléptető rendszer?

Sokoldalúsága miatt számos szempontból lehet hasznos eszköz a különböző közintézmények, a vállalati és kereskedelmi szektor, vagy akár magánszemélyek számára egyaránt. Egy ilyen eszköz telepítése fokozza a biztonsági szintet, nehezebbé téve a jogtalan belépések, ezáltal a visszaélések számát.

  • Irodaházak, vállalati épületek. Az irodaépület különböző helyiségei, például a tárgyalók, az irattárak vagy a szerverszobák különleges védelmet igényelhetnek, az ott tárolt kényes adatok, információk, vagy az ott elhangzottak bizalmas jellege miatt. A beléptető rendszer emellett munkaidő-nyilvántartóként is remekül megállja a helyét, akár távoli telephelyek esetében is, a tárolt adatokból pedig statisztikák, jelenléti ívek exportálhatók. Ezentúl pedig hasznos lehet például a nyomtatók, vagy más céges eszközök használati jogainak szabályozására is.
  • Gyárak, raktárak. Az ipari és a nagyobb kereskedelmi épületek számos potenciális veszélyforrást hordoznak magukban. Ez lehet értékes árukészlet, veszélyes anyagok vagy munkagépek, de bizalmas adatok, információk is. A jogosultságok műszakok, beosztások vagy pozíciók szerint is csoportosíthatóak, és egységesen kezelhetőek. A beléptető rendszerek segítenek megakadályozni számos bonyodalmat, mint például munkahelyi balesetek bekövetkeztét, vagy lopásokat, más jogtalan cselekedeteket.
  • Kórházak, közintézmények. A különböző közintézmények számos érzékeny információt, akár különleges személyes adatokat is tárolhatnak – ezek megfelelő védelme pedig nem is lenne garantálható beléptető rendszer és egyedi azonosítás híján. A kórházakban az adatokhoz való hozzáférés mellett korlátozni lehet a belépést a műtőhelyiségekbe, a fertőző osztályra vagy a veszélyes anyagokat tároló raktárakba.
  • Szállodák, lakóparkok. A szállodákban már bevett szokássá lett a szobákhoz tartozó egyedi mágneskártyák használata, a vendégek kényelme, komfortérzete és biztonsága céljából. A kártya emellett remekül használható akár belépőként a szálloda fizetős részeire, például a wellness részlegre vagy a konditerembe. Lakóparkokban pedig nemcsak kényelmet jelenthet, a biztonságot is segíti a társasházban történő mozgások naplózásával.

Milyen típusai vannak a munkahelyi beléptető rendszereknek?

A munkahelyi beléptető rendszer központi eleme a számítógépes szoftver, amelyen kioszthatóak a jogosultságok, naplózhatók a belépések vagy ellenőrizhetők a nyilvántartások. Azonban számos kiegészítő szükséges ahhoz, hogy a technológia a gyakorlatban is hatékony legyen. A belépéshez használt mágneskártyák és más azonosítók mellett a technikai infrastruktúra részét képezhetik a sorompók, az elektromos beléptető kapuk vagy a forgóvillás szerkezetek. Nézzük is a legfontosabb típusokat, kiegészítőket.

Beléptető kapu, forgóvillás beléptető rendszer

Beléptető kapukkal számos rendezvényen, koncerten vagy sporteseményen találkozhatunk, akár félautomata, forgóvillás beléptető rendszer, akár nagyobb méretű, függőleges tengelyű forgókapu formájában. Emellett egy munkahelyen is remekül funkcionál, akár munkaidő nyilvántartóként is. A kapu az áthaladások alkalmával regisztrálja, hogy mikor érkeztek meg, illetve távoztak a dolgozók. Ráadásul a kapuk kikerülhetetlenek mind belépéskor, mind távozáskor.

Kártyás beléptető rendszer

A kártyás beléptető rendszer az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás. A dolgozók, vagy a vendégek egy műanyag kártyát kapnak, benne egy RFID chippel és egy egyedi kóddal. A kártya a kártyaolvasóhoz közelítve elküldi adatait a leolvasó egységnek, így történik meg a belépni kívánó azonosítása. Képes tárolni az érkezési és távozási időadatokat, így nyilvántartásra remekül alkalmas. Egyetlen komoly hátránya a kártyák otthon felejtéséből vagy elvesztéséből adódhat, ami okozhat bonyodalmakat a belépésnél.

Kültéri számkódos beléptető

A kültéri számkódos beléptető az egyik legolcsóbb ilyen célú elektronikus eszköz. Működése egyszerű: az ajtót az engedélyezett szám nyitja, amit egy terminál nyomógombjain adhatunk meg. Praktikus, kártyamentes megoldás bizonyos helyzetekben, hátrányaként legfeljebb azt lehet felhozni, hogy leleshetik a kódot beírás közben. Gyakran kártyás beléptetéssel is kombinálják, az egyedi azonosítás és a nagyobb védelem érdekében.

Kamerás beléptető rendszer

A munkahelyi beléptető egy kamerás megfigyelő rendszerrel párosítva képes az egyes eseményekhez képet, videót vagy hangot is társítani. Ez különösen akkor előnyös, ha valamilyen szokatlan cselekmény, jogosulatlan belépési kísérlet vagy más riasztás történik. A felvételek tárolása kapcsán viszont a különös figyelemmel kell lenni az adatvédelmi jogszabályok előírásaira.

Ujjlenyomat olvasó

Az ujjlenyomat olvasós munkahelyi beléptető rendszer már egy magasabb szintjét jelenti a biztonságnak és az egyedi azonosításnak. Ezáltal ugyanakkor a munkavállalói jogait is nagyobb mértékben érinti, így csak indokolt esetben engedélyezett az alkalmazása. Az ujjlenyomat olvasó a kártyás beléptetőnél praktikusabb és megbízhatóbb: nemcsak azt az esetet küszöböli ki, amikor a dolgozók otthon felejtik kártyáikat, hanem lehetetlenné teszi a belépés meghamisítását a kártyákkal való trükközés útján.

Biometrikus azonosítás

A további biometrikus azonosítók, mint a retinaszkenner, az arc- vagy hangfelismerő vagy a vénaszkenner már a jövő technológiáit jelentik, jelenleg ezek a legfejlettebb beléptető eszközök. Ugyanakkor csak mások élete, testi épsége vagy más jelentős, akár vagyoni érdek védelme céljából alkalmazható. Használata a Munka Törvénykönyve által is szigorúan szabályozott, valamint minden esetben a GDPR-nak maximálisan megfelelve kell azt alkalmazni.

Számít a biztonság? Válaszd az EX-Vol szolgáltatásait!

Egy munkahelyi beléptető rendszer alapvető fontosságú a modern vállalkozások és intézmények számára, a kielégítő biztonsági szint megteremtése és vállalati hatékonyság növelése érdekében. Az Ex-Vol csapata a vagyonvédelmi és biztonságtechnikai rendszerek mellett a munkahelyi beléptetés terén is komoly, több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, legyen szó az ilyen berendezések tervezéséről, telepítéséről vagy üzemeltetéséről.

Biztonsági cégként kizárólag megbízható, magas műszaki színvonalú rendszereket adunk át, amelyek ügyfeleink igényei alapján számos kiegészítővel szabhatunk testre. Beléptető rendszereink a mindennapokban praktikusak, hatékonyan kezelik a szokatlan eseményeket és remekül egészíthetők ki olyan extrákkal, mint a videós megfigyelés, a rendszámfelismerés, vagy akár a hőkamerák és fémdetektor kapuk. Ha neked is 21. századi megoldásokra van szükséged, keresd az EX-Vol csapatát és tervezzük együtt egy biztonságos jövőt!