Bolti lopások

Bolti lopás

A lopás az egyik legősibb és a mai napig az egyik leggyakoribb bűncselekmény típus. Különböző élethelyzetek, eltérő igények és szükségletek motiválhatnak egyes lopási cselekményeket, azonban megfigyelhető, hogy amint romlik a gazdasági helyzet, azonnal emelkedik a bolti lopások száma. Az elmúlt években hazánkban is növekvő tendenciát mutatnak, így napjainkban érezhető problémát jelentenek a kereskedők számára is. Hogyan védekezhetünk a bolti tolvajokkal szemben? Milyen technikák, technológiák állhatnak a rendelkezésünkre ebből a célból? Mit mondanak a jogszabályok a bolti lopás kapcsán? Nézzük a legfontosabbakat!

Bolti lopások Magyarországon

A tavalyi év rekord magas inflációt hozott, amely különösen az élelmiszerárakat érintette drasztikusan. Emellett általánosságban is elmondható, hogy a megélhetés költségei jelentősen emelkedtek, a legtöbb háztartásnak pedig alig van megtakarítása, miközben szépen lassan a munkanélküliség is növekszik. Ilyen gazdasági helyzetben pedig sajnos törvényszerű, hogy egyre több a bolti lopás a kiskereskedelemben.

Mi jellemzi a bolti lopásokat napjainkban?

Az értékesebb árukra, mint az elektronikai termékekre vagy drágább alkoholokra mindig is nagy érdeklődés mutatkozott a bolti tolvajok részéről. Napjainkban azonban olyan termékek is egyre nagyobb számban kerülnek az elkövetők látókörébe, mint a hústermékek, a felvágottak, a tisztítószerek vagy a tejtermékek.

Sokakat rossz anyagi helyzetük visz a tolvajlás útjára, mások azonban profik, szinte foglalkozásként űzik azt, sokszor szervezett keretek között. A csoportos elkövetés, az anyagi haszonszerzés mindig is jellemző volt az igazi bűnözőkre, mára azonban magányos elkövetőket is egyre gyakrabban fülelnek le nagyobb mennyiségű lopott árucikkel, amely egyértelműen „továbbértékesítési” szándékra, egyfajta üzletszerűségre utal.

Hogyan büntetendő a bolti lopás?

A Büntető Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el. A jogkövetkezmények első sorban az eltulajdonított értékhez igazodnak. Aki ötvenezer forintot meg nem haladó értékre követ el vagy kísérel meg lopást, az tulajdon elleni szabálysértést valósít meg, tehát nem éri el a büntetőjog kategóriáját.

A szabálysértési értékre elkövetett lopás is lehet azonban bűncselekmény 50 ezer forintnál kisebb érték esetén, mégpedig akkor ha

  • üzletszerűen (több alkalommal, haszonszerzés végett), 
  • bűnszövetségben (például többen, szervezetten),
  • dolog ellen erőszakkal (például az áruvédelmi eszközt eltávolítva) tulajdonítanak el.

Az ötvenezer forintot meghaladó értékre elkövetett lopás már bűncselekmény, amelynek büntetési tételei szintén az értékhatárokhoz igazodnak.

Mit tehetünk a bolti lopások megelőzése érdekében?

Legyen szó nagyobb üzletekről, kisebb boltokról vagy családi vállalkozásokról, a tolvajok mindenhol veszélyt jelentenek a kereskedőkre. A bolti lopások száma növekszik, a jelenlegi gazdasági helyzetben pedig rövid távon nem is várhatunk javulást ezen a téren. Nem tehetünk mást, mint minden tőlünk telhetőt megtenni a bűncselekmények megelőzéséért. Mielőtt rátérnénk a konkrét megoldási tippekre, nézzünk meg néhány kedvelt lopási módszert. 

Melyek a bolti tolvajok kedvenc módszerei?

Bár hajlamosak vagyunk minden elkövetőt profinak feltételezni, sokakat inkább a rossz anyagi helyzetük, mint bűnöző természetük visz rá a lopásra. Így a legtöbbször egyszerű, hétköznapi módszerekkel próbálkoznak, ráadásul a profik eszköztára sem végtelen: ha ismerjük ezeket, könnyebben tűnhet fel az esetleges rossz szándék. Nézzünk is néhány gyakran alkalmazott trükköt, amelyekkel megpróbálhatnak megkárosítani a bolti tolvajok! 

  • A termék elrejtése ruha alá, táskába, zsebbe. Ez a leggyakoribb lopási módszerek egyike, amikor az elkövető hirtelen lekapja és ruházatába rejti az árut. Ehhez akár leguggolhat, cipőt köthet vagy valamit a földre ejthet, hogy elterelje a figyelmet. Egy profi tolvaj úgynevezett mély zsebeket használhat, amelyekbe könnyedén elférnek különösen a kisebb méretű termékek. A bő ruházat szintén kiválóan alkalmas az áruk elrejtéséhez, akárcsak egy váll- vagy oldaltáska. 
  • Bélelt” szatyor használata, az elektromágneses árnyékolás céljából. Az elkövetők szatyrot vagy táskát bélelhetnek ki, például alufóliával. Ez a módszer megakadályozza a biztonsági címkék riasztását az áruvédelmi kapun történő áthaladáskor.
  • A vonalkód kicserélése elsősorban műszaki termékek esetében alkalmazott megoldás. Ekkor a tolvaj kicseréli a vonalkódot egy hasonló, de olcsóbb termék vonalkódjára.
  • A bevásárlókocsiban, szatyorban „felejtett” áru kivitele régi trükk, amikor a tettes a kocsi aljára, vagy az alsó lehajtható részre helyezi az ellopni szánt terméket. Majd fizetéskor egyszerűen elfelejti kivenni a kocsiból bízva abban, hogy az eladó nem veszi észre.
  • Az áru másik áruba rejtése, vagy több ruhadarab felvétele egymásra. A találékony tolvajok a kisebb termékeket elrejthetik lisztbe, rizsbe, a WC-papír tekercs közepébe vagy más áruk dobozába. Ruhaboltokban bevett módszer, hogy az elkövető több termékkel érkezik a próbafülkébe, ahol felveszi magára ezeket ruhadarabokat, hatástalanítja az áruvédelmet, majd visszaveszi régi ruháját és távozik az üzletből.

A fentiek mellett néhány rutinos, dörzsölt tolvaj egészen kifinomult módszerekkel dolgozhat, gyakran társával összejátszva megzavarva a bolti eladót. De nézzük is, mit tehetünk ellenük!

Mit tehetünk a bolti lopások megelőzése érdekében?

Az üzletek biztonsága, a bolti lopások megelőzése érdekében a legtöbbet az elrendezéssel, az áruvédelmi eszközökkel és a személyes jelenléttel tehetünk. 

Az üzlet belső rendjének, átláthatóságának biztosítása alapvető követelmény a hatékony védelem megteremtéséhez. Fontos, hogy az elrendezés legyen szellősebb: a kisebb méretű, különálló gondolák remek átláthatóságot biztosítanak, néhány jól elhelyezett tükör segítségével pedig a dolgozó a figyelmét végig a vásárlón és a termékeken tarthatja. Ha pedig adott a lehetőség, célszerű körbejárható üzletberendezést kialakítani, ahol az eladók folyamatosan szemmel tarthatják a kihelyezett árukat.

Fontos, hogy a termékek jól látható és számolható módon kerüljenek a polcokra, alulra pedig lehetőleg a nagyobb méretű, vagy az olcsóbb áruk. Ha a belső tér jól belátható, a termékek pedig helyesen vannak elhelyezve, az jelentősen nehezíti a bolti tolvaj dolgát, ha ruházatába vagy táskájába rejtené azokat. Mindig legyen megfelelő számú kosár, hogy ezek hiányára se hivatkozhasson.

A nagyobb értékű termékeket érdemes zárható vitrinbe helyezni, az értékesebb árukat pedig áruvédelmi eszközzel, címkékkel ellátni. Az RFID technológián alapuló rendszer jelez, ha az elkövető megpróbál áthaladni az áruvédelmi kapukon a lopott árucikkel. Az elektronikus áruvédelem hasznos lehet a táskába, vagy másik termékbe rejtés módszerével próbálkozókkal szemben.

Zárt láncú videó rendszer használata esetén erre minden esetben fel kell hívni a vásárlók figyelmét az üzletbe történő belépéskor. Ennek már önmagában lehet visszatartó ereje, ráadásul a profin elhelyezett kamerákkal az üzlet minden pontja jól beláthatóvá válik. Elrettentés céljából pedig akár néhány álkamerát is felszerelhetünk, jól látható helyekre is.

Már a dolgozók jelenléte is visszatarthatja a bolti tolvajt tette véghezvitelétől, egy profi őrző-védő cég egyenruhás, járőröző kollegáinak jelenléte pedig még a dörzsöltebb elkövetőket is elrettentheti.

Hogyan léphet fel a biztonsági őr a bolti tolvajjal szemben?

Alapvető szabály, hogy kényszerintézkedésre csak hatóság jogosult, a biztonsági őr pedig nem hivatalos személy. A lopással gyanúsítható személlyel szemben nem alkalmazhatnak testi vagy ruházati motozást, nem igazoltathatják, nem akadályozhatják erőszakkal az üzlet elhagyásában.

Fellépni még alapos gyanú esetén is csak akkor lehet a bolti tolvajjal szemben, amikor a pénztárat már elhagyta, és nem, vagy nem teljesen fizette ki az áruk ellenértékét. Ekkor fel lehet hívni, hogy igazolja magát, akár jegyzőkönyv felvételére is sor kerülhet, ugyanakkor beleegyezés hiányában a biztonsági őr legfeljebb a hatóságokat értesítheti. A rendőr megérkezéséig viszont nem tarthatja ott az elkövetőt.

A büntetőeljárásról szóló törvény [Be. 127. § (3)] kimondja ugyan, hogy a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt a nyomozóhatóságnak haladéktalanul átadni; ha erre nincs módja, akkor a rendőrséget értesíteni. Kényszerítő eszköz vagy testi erő alkalmazására kizárólag akkor lehet indokolt, amennyiben az elkövető támadólag lép fel. Ilyen esetben is csak olyan mértékben jogszerű, amennyiben a fenyegetés elhárításhoz szükséges.

Miért érdemes az Ex-Vol biztonsági őr szolgáltatását választani?

Az Ex-Vol felkészült munkatársai komoly tapasztalattal rendelkeznek az őrzés-védelem területén. Biztonsági őreinket a legalkalmasabb jelöltek közül választjuk ki, akik kulturált megjelenésükkel és udvarias magatartásukkal egyszerre nyújtanak jó benyomást és képesek úrrá lenni a legnehezebb szituációkon is. Tudják, hogyan kell kezelni a vitás helyzeteket, tanúvallomásuk pedig egy hatósági eljárásban is hasznos bizonyíték lehet. Az őrző-védő szakma technikai fortélyai mellett a törvényi keretek is pontosan ismerik, amely elengedhetetlen lehet egy bolti tolvaj tettenérése esetén.